Return to site

Ajatus alumnikonseptin takana

"Alumnilla tarkoitetaan yleensä jossakin oppilaitoksessa aiemmin opiskellutta henkilöä. Sana tarkoittaa suojattia, kasvattia tai oppilasta. Alumnitoiminnan tavoitteena voi olla esimerkiksi yhteyden säilyttäminen oppilaitoksen ja sen entisten oppilaiden välillä tai yhteyksien luominen alumnien välille."
Alumnitoiminnan wikipedian määritelmä kiteyttää jollain tasolla projektia, joka tällä hetkellä on rakenteilla ja joka kulkee "ranskalais-suomalaisen koulun alumnit" -nimellä. Tämä projekti tulee erottaa normaalista alumnitoiminnasta, joka on näkynyt esimerkiksi ranskalais-suomalaisen koulun joulujuhlissa puheina, mitä alumnit ovat pitäneet.
Tämän projektin ajatus kiteytyi viime kevät-talvella, kun tapasimme 2005 kirjoittaneiden ranskalaisen-koulun alumnien kanssa Lauttasaaressa 10. vuoden tauon jälkeen. Olimme kutsuneet tapahtumaan myös vanhoja opettajiamme koulusta, jotka ikävä kyllä kukaan eivät päässeet paikan päälle. Suurena syynä tähän oli että havahduimme hyvin myöhään siihen että "jaa, pitäsköhän niitä maikkojakin kutsua paikan päälle". Koska emme olleet kuulleet opettajista, otin duunikseni vanhana perintämiehenä kaivaa opettajien puhelutiedot esiin, jotta voisimme soittaa opettajille ja kysellä ovatko he tulossa paikan päälle. Itsehän valitsin suosikkiopettajat kohteikseni, eli Pirjo Pippurin (apulaisrehtori), sekä rakkaan italian opettajamme Leena Taavitsainen-Petäjän. Soitin tietenkin Leenalle ensin, kenen kanssa rupattelimme tovin kuulumisia. Puhelun seurauksena mieleen palasivat mielettömän hienot tunnit Leenan kanssa, jotka vietimme Espressoa juoden, leivoksia syöden ja jutellen Dario Fosta ja elämästä. Puhelusta tuli aika nostalginen olo ja muisto, että kirjoittamisesta on todellakin jo 10 vuotta!
Leenan jälkeen soitin Pirjo Pippurille. Suuri osa puhelusta käytettiin vuosikurssimme ylistämiseen ja olihan siihen aihetta sillä, olemmehan me edelleen ylioppilaskirjoitusten tuloksilla mitattatuna kaikkien aikojen paras vuosikurssi. Pirjo kehui kuitenkin myös vuolaasti perinteitä, joita olimme onnistuneet luomaan. Loimme muun muassa abi-video perinteen, minkä jokainen vuosikurssi meidän jälkeen on toteuttanut. Lisäksi loimme menestyksekkään abikalenterin, jota muun muassa saksan opettajamme Maritta Taavitsainen osti 10 kappaletta joululahjaksi ystävilleen. Rahat käytettiin abikronikan tekemiseen, mistä suuri kiitos kuuluu todella lahjakkaalle Lotta Niemiselle, joka tällä hetkellä niittää mainetta design-maailmassa maailmalla.
Puhelun paras anti oli kuitenkin mielestäni alumnikonsepti, josta tällä hetkellä jorisen. Keskustellessamme Pirjon kanssa mieleemme tuli, että kun yleensä lukiossa paikan päälle saapuu vanhoja ranskislaisia, niin he ovat 1. tai 2. vuoden fukseja yliopistosta, jonka ulosanti liittyy suurimmaksi yleensä siihen miten makeeta bailaaminen yliopistossa on. Tiedän tämän, koska olin itsekkin luennoimmassa Turun kauppakorkeakoulun ylivoimaisuudesta audiotoriossa Antti Leivon kanssa. Mietimme kuitenkin Pirjon kanssa, että vähän vanhemmat henkilöt, jotka ovat vähän enemmän nähneet elämää tai olisivat jo luoneet jonkinlaisen uran olisivat vähän parempia analysoimaan tekemisiään ja jakamaan kokemuksiaan.
Tällä hetkellä olemme pääseet suhteellisen pitkälle ja ensimmäinen tilaisuutemme tulee näkemään päivänvalonsa korkealla todennäköisyydellä lokakuun lopulla. Tarkoitus on järjestää 45 minuutin aamunavaustuokio, joka kulkee nimelllä alumniaamu tällä hetkellä. Ajatus on, että järjestämme setin kerran kuukaudessa ja paikalle kutsutaan joku mielenkiintoinen härskin alumni kertomaan edesottamuksistaan koulun penkiltä valitsemalleen uralle. Tällaiset henkilöt ovat yleensä luoneet jo vähän uraa ja ovat hyviä analysoimaan omaa tekemistään. Mitä he olisivat esimerkiksi tehneet toisin, mistä he ovat erityisen ylpeitä tai mitä kouluaikoina uran suhteen kävi mielessä. Emme kuitenkaan karsasta myöskään vanhempia ja vieläkin kokeneempia alumneja, joten kaikki ranskiksen alumnit joilla on jotain mielenkiintoista jaettavaa, niin mukaan vaan.
Tässä vaiheessa heitämmekin pallon teille rakkaat lukijat! Tulkaa mukaan kehittämään tapahtumaa ja tekemään tapahtumistamme entistä parempia. Meille voi laittaa ehdotuksia puhujista, antaa kehitysehdotuksia tai kommentoida tapahtumia sosiaalisen median kanavissa Facebookissa tai Twitterissä, sekä sähköpostitse. Toivomme myös että käytätte näitä kanavia kommunikoimiseen tapahtumien aikana, jotta voimme muokata tapahtumaa toiveidenne mukaan.
Toinen ajatus mikä on myöskin tarkoitus toteuttaa on alumnimentorointi. Mikäli termi ei ole tuttu, niin se tarkoittaa kahdenkeskeistä keskustelua juniorin ja seniorin - kokeneen ja kokemattoman - kesken. Tällaiset keskustelut yleensä auttavat jäsentämään omaa ajattelua ja ne ovat hedelmällisiä oivalluksien kannalta. Käyttäkää tätä mahdollisuutta vetämällä meitä hihasta tapahtumien jälkeen tai ottamalla linkkiä edellä mainituissa kanavissa. Tulevaisuudessa resurssien puitteissa tapahtumat on myös tarkoitus dokumentoida, että niitä voi katsoa jälkikäteen, jos et esimerkiksi päässyt paikan päälle. Tämä on kuitenkin tällä hetkellä resurssikysymys, minkä vuoksi emme toistaiseksi sitä pysty toteuttamaan.
Ensimmäinen tilaisuus tullaan siis järjestämään lokakuun lopulla ja puhujana tulee olemaan allekirjoittanut. Tarkoitus on hiukan avata konseptia enemmän ja kertoa oma tarinani. Tapahtuman jälkeen jään koululle vielä pariksi tunniksi ideoimaan konseptia. Tervetuloa mukaan, jos omaat mielestäsi hyviä ajatuksia tai kykyjä, jotka voivat olla hyödyllisiä konseptillemme.
Tulemme myös tekemään henkilökuvan jokaisesta puhujasta, jotta voitte tutustua henkilöihin ennen tapahtumaa. Mikäli ette jaksa siihen saakka odottaa, niin minun historiaani voi käydä väijymässä kotisivullani.
Alumniterveisin ja tapahtumaa innolla odottaen,
Robert Lang
HRSK 2005
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly